Surówka z bakłażanów 40 dkg bakłażanów, 15 dkg pieczarek marynowanych,50 ml oliwy, natka pietruszki, 8 dkg ketchupu, sól, cukier, pieprz i sok cytrynowy do smaku.Bakłażany umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, wymieszać z posiekanymi pieczarkami, oliwą, posiekaną natką pietruszki i ketchupem, doprawić, przełożyć do salaterki, udekorować.Surówka z cykorii po francusku 30 dkg cykorii, 15 dkg selera, 10 dkg jabłek, 5 dkg pieczarek marynowanych, 10 dkg majonezu, natka pietruszki, sól, cukier i sok cytrynowy do smaku.Cykorię oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć gorzki miąższ u nasady korzeni, opłukać, cienko pokrajać. Seler wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka umyć, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w kostkę razem z pieczarkami, wymieszać z selerem, cykorią, majonezem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku, przełożyć do szklanej salaterki, udekorować.