Sznycle z kapusty białej 70 dkg kapusty białej, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 15 dkg pieczeni wieprzowej, natka pietruszki, 2 jaja,4 dkg mąki, bułka tarta, sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa do smaku Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, gotować aż kapusta będzie chrupiąca. Potem wyjąć, odsączyć, wyciąć głąb. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wystudzić, połączyć ze zmielonym mięsem, posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Przygotowany farsz nałożyć pomiędzy liście kapusty, przycisnąć ręką, posypać przyprawami i mąką, panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami.