Ziemniaki „a la Maksim” 1 kg ziemniaków, 15 dkg pieczarek, 10 dkg słoniny, 15 dkg pieczeni z dziczyzny, 150 ml mleka, 1 dkg mąki, 2 jaja sól i pieprz do smaku, tłuszcz do naczynia. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plasterki, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować 15 minut, odcedzić. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać pieczarki, usmażyć. Ziemniaki ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, przekładając pieczarkami i mięsem pokrajanym w paseczki, posypując jednocześnie przyprawami, wyrównać powierzchnię, zalać doprawionym mlekiem wymieszanym z mąką i jajami, upiec. Podawać z surówkami.