Ziemniaki nadziewane grzybami 12 sztuk ziemniaków (dużych), 5 dkg grzybów suszonych, 10 dkg cebuli, tłuszcz, 1-2 jaj, 3 dkg chrzanu (tartego), natka pietruszki, 4 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, pozostawiając dość grube ścianki, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować 6-8 minut, odcedzić, posypać przyprawami. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć nie rumieniąc, połączyć z jajami, chrzanem, grzybami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Następnie napełnić ziemniaki, polać tłuszczem, posypać startym serem, upiec.Podawać z surówkami lub jako gorącą przystawkę.