Ziemniaki po bretońsku 1 kg ziemniaków, 4 dkg grzybów suszonych, 8 dkg cebuli, 20 dkg boczku wędzonego, 15 dkg kiełbasy, 2 jaja ugotowane na twardo, tłuszcz, 150 ml śmietany,10 dkg sera żółtego, sól, pieprz i przyprawa myśliwska do smaku. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry, zalać wrzącą ; osoloną wodą, gotować około 15 minut, odcedzić. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w plastry razem z jajami. Ziemniaki ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłusz- ; czem przekładając grzybami, cebulą z boczkiem, jajami i kiełbasą, przesypując jednocześnie przyprawami, zalać doprawioną śmietaną wymieszaną z wywarem z grzybów, posypać startym serem, upiec. Podawać z surówkami.