Zupa krem „Lermontow” 10 dkg pieczarek, masło, 2 dkg masła lub margaryny do zasmażki, 2 dkg mąki, 800 ml wywaru z drobiu,15 dkg marchwi (gotowanej), 2 dkg kaparów, 100 ml śmietany, żółtko, 5 dkg sera żółtego, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, dodać pieczarki i marchewkę startą na tarce o dużych otworach, gotować około 5 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać opłukane kapary. Krem połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem, posiekaną natką pietruszki i startym serem, doprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym.