Zupa krem z grzybów 1/2 kg świeżych grzybów (lub 5 dkg suszonych grzybów), 8 dkg cebuli, tłuszcz, 2 dkg masła lub margaryny do zasmażki, 2 dkg mąki, 800 ml wywaru z drobiu i warzyw, 100 ml śmietany, żółtko, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku. Grzyby oczyścić, umyć, drobno pokrajać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby, dusić 6-8 minut na małym ogniu często mieszając. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając, trzepaczką, dodać grzyby, gotować około 5 minut. Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.