ZUPA RYBNA PIKANTNA I RYBNA PO BALATOŃSKU

  • on 12 sierpnia, 2016

Zupa rybna pikantna 2 dkg grzybów suszonych, 25 dkg cebuli, tłuszcz,2 1 wywaru z warzyw, 50 dkg oczyszczonego szczupaka, natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku.Grzyby umyć, namoczyć i ugotować, drobno pokrajać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę razem z oczyszczonym z ości szczupakiem, podsmażyć, zalać wywarem, dodać sparzoną wrzącą wodą ikrę ze szczupaka i przyprawy, gotować 30-40 minut na ma­łym ogniu. Pod koniec gotowania dodać grzyby, doprawić, wymie­szać z posiekaną natką pietruszki.Podawać z bułką.  Zupa rybna po balatońsku 50 dkg oczyszczonego karpia, 10 dkg cebuli, 10 dkg marchwi, 10 dkg pietruszki, 10 dkg strąków papryki, tłuszcz, 6-8 dkg pieczarek, 1,5 1 wywaru z warzyw, natka pietruszki, 10Ó ml śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa i papryka mielona do smaku.Rybę umyć, oddzielić mięso od ości. Warzywa umyć, obrać, opłu­kać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, zalać wywarem, dodać drobno pokrajaną rybę i pieczarki, posolić i gotować około 30 minut na małym ogniu. Następnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mieloną papryką do smaku, wyporcjować i polać śmietaną.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz