ZUPA Z KUREK

  • on 25 października, 2016

Zupa z kurek 1/2 kg kurek, 1,5 1 wywaru z kości i warzyw, 25 dkg ziemniaków, 20 dkg pomidorów, 6-8 dkg cebuli, 5 dkg słoniny, 150 mł śmietany, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, drobno pokrajać, zalać wywa- i rem, ugotować, Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grzybów w połowie gotowania. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, połączyć z grzybami, pomidora­mi i śmietaną, zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki, do­prawić do smaku.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz