ZUPA Z MAŚLAKÓW

  • on 21 października, 2016

Zupa z maślaków 1/2 kg maślaków, 10 dkg cebuli, tłuszcz, 2 dkg mąki, 25 dkg ziemniaków, 1,5 I wywaru z kości i warzyw, 6- 7 dkg zacierek, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, ; opłukać pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby i dusić do j miękkości. Pod koniec duszenia oprószyć mąką. Ziemniaki umyć, : obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Gdy : ziemniaki będą prawie miękkie dodać przygotowane grzyby i zacierki, gotować około 5 minut na małym ogniu, doprawić do smaku. Przed podaniem połączyć z posiekaną natką pietruszki.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz