ŻUREK MAZURSKI I WROCŁAWSKI

  • on 15 października, 2016

Żurek mazurski 4 dkg grzybów suszonych, 60 dkg ziemniaków, 1,5 1 wywaru z kości i warzyw, 15 dkg cebuli 4 dkg tłuszczu, 2 dkg mąki, 150 ml śmietany, sól, pieprz, czosnek i sok z kapusty kwaszonej do smaku.Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, oplukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, a następnie połączyć ją z ziemniakami, grzybami, śmietaną, wy­warem z grzybów i sokiem z kwaszonej kapusty.Żurek zagotować i doprawić. Żurek wrocławski 20 dkg pieczarek, 10 dkg cebuli, tłuszcz, 1,5 1 wywaru z mięsa i warzyw, 150 ml śmietany, 2 dkg mąki,10 dkg okrawków z szynki, żur z żytniej mąki, natka pietruszki, sól, pieprz i majeranek do smaku.Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, zalać wywarem, gotować 6-8 minut na małym ogniu. Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, szynką pokrajaną w pa­seczki i żurem, zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki, do­prawić do smaku.Podawać z ziemniakami ze skwarkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz