Zupa grzybowa po staropolsku

  • on 13 marca, 2017

Zupa ze świeżych grzybów 1/2 kg świeżych grzybów, 10 dkg cebuli, tłuszcz 30 dkg ziemniaków, 1,5 I wywaru z kości i warzyw, 150 ml śmietany, 2 dkg mąki, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa myśliwska do smaku. Grzyby oczyścić, umyć, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłu­kać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby i dusić pod przy­kryciem często mieszając. . Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokra­jać w kostkę, ugotować w wywarze. Następnie połączyć z grzybami i śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz