BLINY W PIWIE Z PIECZARKAMI I PO KAPITAŃSKU

  • on 3 grudnia, 2013

Bliny na piwie z pieczarkami 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 5-6 jaj, butelka piwa jasnego, 30 dkg mąki wrocławskiej, sól do smaku, tłuszcz do smażenia.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości, wymieszać z piwem dosypując jednocześnie przesianą mąkę, dodać pieczarki i ubitą pianę z białek, posolić do smaku. Smażyć i podawać jak bliny „Hotel Europa”.Bliny po kapitańsku z pieczarkami 1/2 kg ziemniaków, 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 2-3 jaj, 250 ml rosołu, 10 dkg mąki gryczanej,10 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia.Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. Pieczarki oczyscić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z ziemniakami,; żółtkami, rosołem, mąką, startym serem i ubitą pianą z białek, po-; solić do smaku. Smażyć i podawać jak bliny „Hotel Europa . 

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz