ZUPA KREM „HOTEL CONTINENTAL”

  • on 29 września, 2016

Zupa krem „Hotel Continental” 10 dkg pieczarek, tłuszcz, 15 dkg wątróbki, 800 ml wywaru z drobiu i warzyw, 2 dkg masła lub margaryny do zasmażki, 2 dkg mąki, 5 dkg wydrylowanych oliwek, 100 ml śmietany, żółtko, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, do­dać opłukaną wątróbkę, poddusić skrapiając wywarem. Potem przestudzić i zemleć. Tłuszcz rozgrzać,’ wymieszać z mąką, zasma­żyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko miesza­jąc trzepaczką, dodać przecier i gotować około 5 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać oliwki. Krem połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz